Kenmerken Autisme

Autisme spectrum stoornis

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de manier waarop mensen communiceren en interactie hebben met de wereld om hen heen. De kenmerken van autisme kunnen sterk variëren van persoon tot persoon en kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste kenmerken van autisme.

Sociale interactie

Een van de meest opvallende kenmerken van autisme is een beperking in sociale interactie. Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het begrijpen van sociale signalen en non-verbale communicatie. Hierdoor kan het voor hen moeilijker kan zijn om contact te maken en bijvoorbeeld vrienden te maken. Ze kunnen ook moeite hebben met het maken van oogcontact en kunnen soms ongepast gedrag vertonen in sociale situaties.

Communicatie

Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het begrijpen en gebruiken van taal. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het begrijpen van figuurlijk taalgebruik of het uiten van emoties. Sommige personen kunnen ook problemen hebben met het spreken zelf, zoals stotteren of moeite hebben met de uitspraak.

Interesses en gedrag

Mensen met autisme kunnen zeer specifieke interesses hebben en deze kunnen vaak zeer intens zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld gefascineerd zijn door treinen of computers en veel tijd besteden aan het leren van alles wat ze kunnen over het onderwerp. Ze kunnen ook gehecht zijn aan bepaalde routines en veranderingen in hun dagelijkse routine moeilijk vinden.

Sensorische gevoeligheid

Andere kenmerken van autisme kunnen zijn dat personen met autisme vaak gevoeliger zijn voor zintuiglijke prikkels zoals licht, geluid, geur en aanraking. Ze kunnen overprikkeld raken door bepaalde stimuli of juist onderprikkeld zijn, waardoor ze prikkels zoeken om hun zintuiglijke behoeften te bevredigen.

Concentratie

Mensen met autisme kunnen zich sterk concentreren op specifieke taken en kunnen hierbij soms andere taken of mensen negeren. Dit kan zich uiten in hyperfocus, waarbij ze langdurig en intensief bezig kunnen zijn met één activiteit.

Overige kenmerken autisme

Autisme is een complexe ontwikkelingsstoornis die zich op verschillende manieren kan manifesteren. De bovengenoemde kenmerken van autisme zijn slechts enkele van de vele die geassocieerd worden met autisme. Het is belangrijk om te begrijpen dat elk individu met autisme uniek is en dat de symptomen die zij vertonen kunnen variëren. Het is daarom belangrijk om individueel te kijken naar de behoeften en mogelijkheden van iemand met autisme en hen te ondersteunen en te begrijpen. 

Autisme coach

Heb je zelf autisme en loop je vast? Of ken je iemand met autisme die hulp kan gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op. Talebi Coaching & Begeleiding is gespecialiseerd in het begeleiden van jongeren en volwassenen met autisme. Door onze praktische tips leer je autisme beter te  begrijpen en meer grip te krijgen op je leven en je relatie.

"Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je hetzelfde resultaat dat je altijd hebt gekregen"


Daarom doe ik het graag anders!

Specialistische begeleiding bij ADHD, ADD en Autisme(ASS)

Met meer dan 13 jaar ervaring in het coachen en begeleiden van jongeren en volwassenen met ADHD, ADD en ASS begrijp ik  welke impact het kan hebben op alle levensgebieden.

Open chat
Stel een vraag
Stel gerust een vraag als je er niet uit komt.